Dennis heeft vanmorgen de ontvangst van de goederen gedaan, maar werd daarna gebeld door een zieke collega die haar verhaal even kwijt moest. Een kwartier later bedenkt hij dat hij de spullen nog moet opruimen. Hij voelt even met zijn hand aan de gekoelde producten (die bij binnenkomst 4 °C waren) en ze voelen nog goed fris aan en ze staan in een frisse ruimte. Wat moet hij nu doen?
Kwaliteit, hygiëne en veiligheid oefenen
Oefening 1
Goed zo!
Je moet nooit gokken in de catering. Meten is weten! Daarom moet je opnieuw temperaturen en het zekere voor het onzekere nemen. En noteer dan ook deze extra controle. Dan weet je zeker dat je je zaakjes op orde hebt.
Helaas! Het zit zo: Je moet nooit gokken in de catering. Meten is weten! Daarom moet je opnieuw temperaturen en het zekere voor het onzekere nemen. En noteer dan ook deze extra controle. Dan weet je zeker dat je je zaakjes op orde hebt.
Oefening 2
Een eerder bereid product hoef je niet opnieuw te verhitten tot 75 °C. De micro-organismen zijn immers al gedood.
Klopt, dat is niet waar!
Er kan altijd nabesmetting hebben plaatsgevonden. Aangezien je dat niet met het blote oog kunt waarnemen, moet je het product alsnog verhitten tot 75 °C voordat je deze kunt aanbieden.
Helaas, dat is niet waar!
Er kan altijd nabesmetting hebben plaatsgevonden. Aangezien je dat niet met het blote oog kunt waarnemen, moet je het product alsnog verhitten tot 75 °C voordat je deze kunt aanbieden.
Oefening 3
Hieronder zie je een aantal temperaturen. Waar horen ze bij? Let op! Slechts één combinatie is juist.
- Maximaal 23 °C Hand
- Binnen 2 uur tot maximaal 10 °CHand
- Minimaal 75 °C Hand
- Minimaal 60 °C Hand
- Minimaal 80 °C Hand
Goed zo!
Helaas! Probeer het nog een keer.
Oefening 4
Indy is een stoere, sterke tante. Ze is heel behulpzaam en helpt haar collega’s graag door zwaar werk uit handen te nemen. Wanneer een collega aarzelend staat te kijken naar een zware verpakking rijst die naar de keuken moet worden gebracht, komt Indy in actie: “Laat mij maar even, je hoeft die steekwagen niet te pakken, ik ben veel sneller.”
Welke collega reageert het beste?
Goed zo! Heerlijk, zo’n collega als Indy. Altijd vrolijk, nooit klagen en ze houdt wel van aanpakken. Maar ze moet nog wel een heel lange tijd met dat sterke lichaam vooruit en op deze manier belast ze haar lichaam onnodig. Toch maar even die steekwagen pakken dus! Je moet goed voor jezelf én je collega’s zorgen, dus misschien kan Bas Indy de ogen openen.
Helaas! Het zit zo: Heerlijk, zo’n collega als Indy. Altijd vrolijk, nooit klagen en ze houdt wel van aanpakken. Maar ze moet nog wel een heel lange tijd met dat sterke lichaam vooruit en op deze manier belast ze haar lichaam onnodig. Toch maar even die steekwagen pakken dus! Je moet goed voor jezelf én je collega’s zorgen, dus misschien kan Bas Indy de ogen openen.
Oefening 5
De meest voorkomende boetes van de NWVA in de contractcatering hebben te maken met temperaturen die afwijken van de wettelijke eisen.
Klopt, dat is waar.
Echt. Zonde van het geld. Jij weet nu gelukkig wat je moet doen om de temperaturen te beheersen tijdens opslag, bereiding en uitgifte!
Helaas, dat is waar.
Echt. Zonde van het geld. Jij weet nu gelukkig wat je moet doen om de temperaturen te beheersen tijdens opslag, bereiding en uitgifte!
Oefening 6
Herken jij om welke ongewenste gasten het gaat? Wat hoort bij elkaar? Let op! Er is slechts één combinatie juist.
- Wandelen naar binnenHand
- Verstoppen zich onder andere in meel en cacaoHand
- Herkenbaar aan urineluchtHand
Goed zo!
Helaas! Probeer het nog een keer.
Oefening 7
Mohammed heeft een bestelling binnengekregen van een nieuwe leverancier. Hij zet alle spullen in de juiste opslagruimte en pakt twee uur later een vacuüm verpakt blok kaas dat hij vanmorgen heeft binnengekregen. Dan ziet hij op de achterkant van het blok kaas een grote schimmelplek.
Bij welke schakel gaat het mis?
Goed zo! Die schimmel is niet in twee uur ontstaan, dus had Mohammed het bij de ontvangst al moeten zien. Dan had hij het product kunnen weigeren. Het kan natuurlijk pech of toeval zijn, maar als het vaker gebeurt, dan wil de afdeling Inkoop dit natuurlijk wel weten.
Helaas! Het zit zo: Die schimmel is niet in twee uur ontstaan, dus had Mohammed het bij de ontvangst al moeten zien. Dan had hij het product kunnen weigeren. Het kan natuurlijk pech of toeval zijn, maar als het vaker gebeurt, dan wil de afdeling Inkoop dit natuurlijk wel weten.
Oefening 8
Hieronder staan vijf termen en definities uit deze module. Wat hoort bij elkaar? let op! Er is slechts één combinatie juist.
- Intensieve reiniging om micro-organismen te doden.Hand
- Giftige stof van micro-organisme dat voedselvergiftiging veroorzaakt.Hand
- De temperatuur in het hart van het product.Hand
- Hulpmiddelen ter bescherming van jou en je collega’sHand
Goed zo!
Helaas! Probeer het nog een keer.
Oefening 9
Een schaal met salade staat onafgedekt in de koeling. Daarboven staat een bord rauw vlees en het vocht van het vlees komt in de salade.
Is dit een voorbeeld van nabesmetting?
Klopt, dat is waar.
Wanneer een bereid product besmet wordt, dan noemen we dat nabesmetting. En het had zo simpel voorkomen kunnen worden door het product goed af te dekken…
Helaas, dat is waar.
Wanneer een bereid product besmet wordt, dan noemen we dat nabesmetting. En het had zo simpel voorkomen kunnen worden door het product goed af te dekken…
Oefening 10
Let op! Er is meer dan één juist antwoord.
Goed! Het is belangrijk om af en toe te kijken naar je eigen functioneren, want dan kun je pas bepalen waar je nog aan wilt (of moet) werken. We snappen dat er in het begin veel weetjes en regeltjes op je af komen. Maar je weet nu heel goed waarom het belangrijk is om op meerdere fronten kwaliteit te leveren. Veel succes!
Goed! Het is belangrijk om af en toe te kijken naar je eigen functioneren, want dan kun je pas bepalen waar je nog aan wilt (of moet) werken. We snappen dat er in het begin veel weetjes en regeltjes op je af komen. Maar je weet nu heel goed waarom het belangrijk is om op meerdere fronten kwaliteit te leveren. Veel succes!