Alle micro-organismen moeten verbannen worden uit de keuken!
Voorproeven Kwaliteit, hygiëne en veiligheid
Ben je benieuwd?
Ben je benieuwd hoe het met jouw kennis over kwaliteit, hygiëne en veiligheid gesteld is? We hebben een aantal vragen voor je zodat je het zelf kunt ontdekken, een soort quick scan dus. En het is daarnaast ook een voorproefje van wat je kunt verwachten in deze module. Het smaakt vast naar meer…
Vraag 1
Klopt, dat is niet waar!
Ziekteverwekkende micro-organismen willen we inderdaad weren uit de keuken, maar er zijn ook nuttige micro-organismen die gebruikt worden voor het maken van brie, yoghurt of bier.
Helaas, dat is niet waar!
Ziekteverwekkende micro-organismen willen we inderdaad weren uit de keuken, maar er zijn ook nuttige micro-organismen die gebruikt worden voor het maken van brie, yoghurt of bier.
Vraag 2
De t.h.t.-datum bepaalt of een product kwalitatief goed is.
Klopt, dat is een fabel.
Als je een pak yoghurt een halve dag ongekoeld op het aanrecht laat staan, dan heeft dit een groot effect op de houdbaarheid. De t.h.t-datum is dan niet meer actueel, omdat je niet met het product bent omgesprongen zoals dit hoort te zijn. En wanneer je op 27 juni een potje pesto uit het magazijn pakt dat tot 8 september houdbaar is, dan is die datum achterhaald op het moment dat je het potje opent. Deze is dan namelijk beperkt houdbaar geworden. De t.h.t.-datum is heel belangrijk, maar staar je dus niet blind op deze datum! Goed zelf blijven nadenken.
Helaas, dat is een fabel.
Als je een pak yoghurt een halve dag ongekoeld op het aanrecht laat staan, dan heeft dit een groot effect op de houdbaarheid. De t.h.t-datum is dan niet meer actueel, omdat je niet met het product bent omgesprongen zoals dit hoort te zijn. En wanneer je op 27 juni een potje pesto uit het magazijn pakt dat tot 8 september houdbaar is, dan is die datum achterhaald op het moment dat je het potje opent. Deze is dan namelijk beperkt houdbaar geworden. De t.h.t.-datum is heel belangrijk, maar staar je dus niet blind op deze datum! Goed zelf blijven nadenken.
Vraag 3
Hieronder zie je een aantal soorten besmetting. Welke horen bij elkaar? Let op! Er is maar één combinatie de juiste.
- Een broodje waar overheen geniest isHand
- Een glutenvrije salade met broodkruimelsHand
- Een bord dat uit de afwas komt met een restant reinigingsmiddelHand
- Sla met een torretje erinHand
Goed gedaan!
Helaas. Probeer het nog een keer.
Vraag 4
Wat is het verschil tussen reinigen en desinfecteren?
Goed zo! Bij het reinigen verwijder je zichtbaar vuil, maar dat betekent niet dat alle (onzichtbare) ongewenste micro-organismen verdwenen zijn. Daarom desinfecteer je, bij voorkeur kort voor gebruik. Desinfecteren is een aanvulling op het reinigen, het een is daarom niet belangrijker dan het ander.
Helaas! Het zit zo: Bij het reinigen verwijder je zichtbaar vuil, maar dat betekent niet dat alle (onzichtbare) ongewenste micro-organismen verdwenen zijn. Daarom desinfecteer je, bij voorkeur kort voor gebruik. Desinfecteren is een aanvulling op het reinigen, het een is daarom niet belangrijker dan het ander.
Vraag 5
Door vuil en stof kan brand ontstaan.
Klopt, dat is waar.
Voor brand heb je brandstof, zuurstof en een ontvlambare temperatuur nodig. Vuil en stof fungeren als brandstof en kunnen dus voor brand zorgen. Goed schoonmaken dus!
Helaas, dat is waar.
Voor brand heb je brandstof, zuurstof en een ontvlambare temperatuur nodig. Vuil en stof fungeren als brandstof en kunnen dus voor brand zorgen. Goed schoonmaken dus!
Vraag 6
Waarom mag de temperatuur van het voorspoelwater (van de afwasmachine) niet warmer zijn dan 45 °C?
Goed zo! Gebeurt het voorspoelen op een te hoge temperatuur, dan hechten eiwit- en zetmeelresten zich inderdaad aan het serviesgoed en wordt het dus heel lastig om goed schoon te maken.
Helaas! Het zit zo: Gebeurt het voorspoelen op een te hoge temperatuur, dan hechten eiwit- en zetmeetresten zich aan het serviesgoed en wordt het dus heel lastig om goed schoon te maken.
Vraag 7
Gisten hebben zuurstof nodig om te groeien.
Klopt, dat is niet waar.
Gisten zijn micro-organismen die rustig kunnen doorgroeien zonder zuurstof. Ze maken dan koolzuurgas en alcohol.
Helaas, dat is niet waar.
Gisten zijn micro-organismen die rustig kunnen doorgroeien zonder zuurstof. Ze maken dan koolzuurgas en alcohol.
Vraag 8
Hieronder staat een aantal begrippen uit deze module. Welke toelichting hoort erbij? Let op! Er is maar één combinatie de juiste.
- Oorzaken van besmetting van voedselHand
- Soorten micro-organismenHand
- Methodische wijze van opslagHand
- Besmetting is van oorsprong aanwezigHand
Well done!
Helaas. Probeer het nog een keer.